• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Obeležavanje Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom

    Obaveštavamo Vas da će Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u saradnji sa koordinatorom praktične nastave Šmid Ildiko i profesoricom hemije Natašom Nikoloski iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, organizovati 8. novembra promotivnu akciju „Mladi kuvaju” u kojoj će mladi imati priliku da sami isprobaju veštine kuvanja. Cilj ove promotivne akcije je osposobljavanja mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i odaberu zdrave navike u ishrani. Polaznici su učenici Hemijsko-tehnološke škole, koji će pripremljene obroke servirati svojim vršnjacima.
    Sadržaj obuke: mafini (slatki) ili energetske žitne štanglice  i pileća salata kao kompletan obrok. Obuka će se održati u prostorijama škole (školska pekara) u terminu  od 13,00 do 15,00 časova. Seminar će voditi lekar i nutricionista Zavoda za javno zdravlje Subotica.
Pozivamo Vas da ispratite planirane aktivnosti Zavoda za javno zdravlje Subotica i Hemijsko-tehnološke škole.

SA PROMOTIVNE AKCIJE
Prostorije pekare i kuhinje Hemijsko-tehnološke škole je 08. novembra od 13 do 15 časova ispunilo dobro raspoloženje mladih koji su bili spremni da se oprobaju kao mladi kuvari i steknu nove veštine, kao i da nauče i isprobaju recepte po preporukama pravilne ishrane. Deset mladih kuvara su vodili dr Nada Kosić Bibić i Nada Macura, nutricionista iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, kao i dva profesora Hemijsko-tehnološke škole, Ildiko Šmit i Nataša Nikoloski. Mladi kuvari su pripremili energetske štanglice, slatke mafine i pileću salatu kao celovit obrok. Na zadovoljstvo svih mladih kuvara na kraju je sve što su pripremili i isprobano....svi učenici iz I11 su degustirali pripremljene obroke. Salata je naišla na oduševljenje mladih pa nije ostalo ništa da profesori isprobaju. Štanglice i mafine su, prema očekivanju organizatora, mladi rado jeli bez puno zapitkivanja šta je “unutra”.
Brojni lokalni mediji su ispratili akciju u kojoj su mladi kuvali.

Recept za integralne mafine sa jabukom i orasima:
Sastojci: 1 šolja integralnog brašna, 1 šolja belog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, ½ kašičice soli, ½ kašike cimeta, 120g maslaca, 1 šolja žutog šećera, 1 jaje, 1 šolja jogurta, 2 velike jabuke, ½ šolje iseckanih oraha.
Priprema: Pomešati obe vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet. U drugoj posudi umutiti maslac sa šećerom, dodati blago umućeno jaje i dobro umutiti, zatim lagano umešati jogurt. Dodati seckane orahe i na komadiće isečene jabuke i sve skupa sjediniti. Sipate u kalupe, peći na 230°C, 10 min, a zatim smanjiti temp. na 200°C i peći još 5-10 min.

Recept za energetske štanglice:
Sastojci: 1 banana, 4 kašike ovsenih pahuljica, 2 kašike susama, 1 kašika suncokretovih semenki, 3 kašike sušenih brusnica, 2 kašike suvih kajsija, 4 kašike sitno seckanih pečenih lešnika, 3 kašike meda, sok polovine limuna, 1 kašika smeđeg šećera. (dupla mera)
Priprema: Bananu usitniti viljuškom. Popržite susam. Brusnice i kajsije sitno iseckajte. U posudi pomešajte sve sastojke. Nanesite smesu u tepsiju na papir za pečenje debljine 5-7 mm. Peći na 150°C, 30 min. Ohladiti i rezati.

Recept za pileću salatu kao celovit obrok:
1 zelena salata
2 crvene salate
100g rukole
100g matovilca
1 sveža crvena paprika
1 sveža zelena paprika
1 veza crvenih rotkvica
1 pakovanje kukuruza šećerca
1 integralno durum testo (spirala)
400 g pilećih grudi
1 feta sir (pola manjeg pakovanja)
2 kuvana jaja
semenke suncokreta i kikirikija
dresing: pavlaka, jogurt, senf, limunov sok, majčina dušica, bosiljak, origano, maslinovo ulje

 

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati