• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

REZIDUE ANTIBIOTIKA I SULFONAMIDA U NAMIRNICAMA ANIMALNOG POREKLA

Antibiotici i sulfonamidi se koriste u prevenciji i lečenju bolesti svih vrsta i kategorija životinja.Česta je primena  antibiotika i u stočnoj hrani  kao  stimulatora rasta pojedinih vrsta životinja.
Nestručna primene  antibiotika i sulfonamida, njihova nekontrolisana prodaja ,  nepoštovanje propisanih doza i karence – vremena koje je potrebno da se upotrebljeni antibiotik ili sulfonamid izluči iz organizma, dovodi do prisustva  rezidua antibiotika i sulfonamida u namirnicama animalnog porekla.
Pojedini nesavesni proizvođači  antibiotike dodaju u namirnice radi njihove duže  održivosti.

Antibiotici i sulfonamidi se klasifikuju u sledeće grupe
Antibiotici
1. β laktami
2. Tetraciklini           
3. Kvinaloni
Sulfonamidi
1.Makrolidni
2.Aminoglikozidni
Ostali (Bacitracin, Novobiocin, Colistin, Trimethoprim...... )

Negativno delovanje prisutnih rezidua

Prisutne rezidualne količine antibiotika i sulfonamida u mesu mleku i jajima mogu izazvati tehnološke probleme ukoliko prelaze prag tehnološke sigurnosti što dovodi do velikih materijalnih gubitaka.Međutim tehnološka sigurnost je mnogo veća od toksične sigurnosti što uzrokuje proizvodnji tehnološki dobarih proizvod ali takvi  proizvodi su  higijenski neispravan i veliki rizik za zdravlje ljudi.

Da bi se obezbedila higijenski ispravna hrana i smanjile ekonomske štete u prehrambenoj industriji, neophodno je vršiti monitoring na prisustvo rezidua antibiotika i sulfonamida.

Metode za dokazivanje rezidua antibiotika

Mikrobiološke
Hemijske
Imunološke i druge

Na Odeljenju sanitarne mikrobiologije primenjuju se mikrobiološke metode koje se zasnivaju na inhibiciji rasta test mikroorganizama.

Autor: dr vet.med. Višnja Predolac, specijalista mikrobiologije

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati