srpski  |  magyar  |  english      
  O nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

PREGLED PATOGENIH I USLOVNO PATOGENIH MIKROORGANIZAMA KOJI SE PRENOSE HRANOM I VODOM I KOJI KOMPROMITUJU ISPRAVNOST NAMIRNICA I VODE  U PROIZVODNJI, TRANSPORTU ILI NA MESTU UPOTREBE

PREGLED PATOGENIH I USLOVNO PATOGENIH BAKTERIJA

REDNI BROJ
UZROČNIK
 
NAJČEŠĆI  REZERVOAR INFEKCIJE
PUT  ŠIRENJA
1.

Salmonela vrste
> od 2200 serotipova

živina, svinje, golubovi, čovek hrana-jaja, meso, mesni proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, voda
2. Shigella vrste čovek

hrana, voda,
Muve su  značajan posrednik u prenosu infekcije

3. Vibrio vrste čovek hrana-mleko, voda
4. Yersinia enterocolitica svinje, ovce, goveda, psi i mačke hrana-meso, kontakt sa životinjama
5.

Staphylococcus
aureus

čovek sa stafilokoknom infekcijom kože i dišnih puteva hrana-kolači, sladoled, kremovi od jaja i mleka, roštilj meso
6. Campylobacter  sp. goveda, ovce, perad, divljač, ptice, psi hrana-piletina, sirova kobasica
7. Listeria monocytogenes goveda hrana-mleko,sirevi,suvo meso,sušena kobasica
8. Pseudomonas aeruginosa zemlja,površinske vode hrana, voda
9. Escherichia coli O157 intestinalni  životinja-goveda hrana-mleveno meso, majonez, sok od jabuke, voda
10. Proteus vrste zemlja, otpadne vode, intestinalni trakt ljudi i životinja hrana, voda
11. Enterococcus spp intestinalni trakt ljudi i životinja hrana, voda
12. Bacillus cereus zemlja, prašina hrana-pirinač, voda
13. Clostridium perfrigens zemlja, prašina, digestivni trakt ljudi i životinja hrana- sveže i zamrznuto meso, voda
14. Helicobacter  pylori rečna i morska voda hrana- mleko, voda
15. Clostridium botulinum široko rasprostranjen u prirodi-zemljište konzervirana hrana, kobasice, pršut
16. Aeromonas hydrophila voda i plodovi  voda, digestivni trakt životinja hrana-rakovi i školjke, živinsko meso, voda

PREGLED NAJVAŽNIJIH VIRUSA I PARAZITA

VIRUSI
PUT PRENOSA
PARAZITI
PUT PRENOSA
Rota virusi voda, hrana Entamoeba histolytica kontaminirano sveže povrće 
Adeno virusi hrana Giardia instetinalis kontaminirano sveže povrće 
Entero virusi voda, hrana Toxoplasma gondi meso i mleko
Hepatitis A i E  virusi voda, hrana, direktni i indirektni kontakt Taenia saginata suvo goveđe meso i kobasice
Norwalk  virusi voda, hrana Taenia soleum suvo svinjsko meso, kobasice, šunka
Astro virusi voda, hrana Trichinella spiralis suvo svinjsko meso, kobasice, šunka
    Echinococcus granulosus kontaminirano sveže povrće 
    Diphylobotrium latum meso riba
    Anisakis meso riba
    Ascaris lumbricoides kontaminirano sveže povrće 
    Trichuris trichura kontaminirano sveže povrće 
    Enterobius vermicularis kontaminirano sveže povrće 

Bolesti koje nastaju nakon konzumiranja higijenski neispravne hrane i vode, a čiji  su  uzročnici bakterije prema načinu izazivanja dele se na:
- alimentarne infekcije,
- alimentarne toksoinfekcije
- alimentarne intoksikacije.
ALIMENTARNE INFEKCIJE nastaju posle unosa živih mikroorganizama, koji se u digestivnom traktu umnožavaju ili ga kolonizuju i na taj način izazivaju invazivnu infekciju.
TOKSOINFEKCIJE nastaju posle unošenja u organizam živih mikroorganizama hranom, koji se u digestivnom traktu razmnožavaju i stvaraju jedan ili više toksina, kojima oštećuju tkiva ili funkciju pojedinih organa.
ALIMENTARNE INTOKSIKACIJE nastaju kao posledica unošenja specifičnih toksina predhodno nastalih u namirnicama. Za njihovo nastajanje nije potrebno unošenje živih bakterijskih ćelija (Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum i Bacillus cereus)
Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti namirnica  propisani su uslovi u pogledu mikrobiološke ispravnosti namirnica. Ovim  pravilnikom se propisuje  ispitivanje namirnica na prisustvo sledećih  mikroorganizma:
Salmonela vrsta 
Escherichia coli
Proteus vrsta
koagulaza pozitivnih stafilokoka
sulfitoredukujućih klostridija
a u određenim vrstama  namirnicama, definisano pravilnikom, na prisustvo
kvasnica i plesni
lipolitičkih  mikroorganizma
koliformnih mikroorganizma
β hemolitičih streptokoka
Iz gornje tabele jasno je uočljivo da daleko veći broj bakterija izaziva crevne zarazne bolesti.

Najvažniji indikatori higijenske ispravnosti vode za piće su:
-Escherichia coli -indikator fekalnog zagađenja
-termotolerantne koliformne bakterije-indikatori fekalnog zagađenja
-streptokoke fekalnog porekla-indikator fekalnog zagađenja
-sulfitoredukujuće klostridije-indikatori fekalnog zagađenja
-Proteus vrste
-Pseudomonas aeruginosa
Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće br. 42/98 ispituje se prisustvo gore navedenih patogena u pijaćoj vodi.  U vodi kontaminiranoj bakterijama koje se smatraju indikatorima fekalnog zagađenja  mogu  se naći  i drugi značajni crevni patogeni (virusi, paraziti), zbog čega prisusvo indikatora fekalne kontaminacije u vodi za piće nije dozvoljeno.
Daleko  veći broj bakterija izaziva crevne zarazne bolesti od broja obuhvaćenih važećim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti namirnica, pa se nameće zaključak da je neophodna njegova revizija kao i usklađivanje sa evropskim propisima i standardima u cilju sveobuhvatnije kontrole namirnica i prevencije crevnih zaraznih bolesti. 
Kao značajne mere u prevenciji obolenja izazvanih konzumiranjem higijenski neispravne hrane i vode, su edukacija potrošača, zatim nadzor nad proizvodnjom, preradom i distribucijom namirnica, otkrivanje i nadzor kliconoša, te snadbevanje stanovništva higijenski ispravnom vodom.

 

 

 


1