MASTI I ULJA
 Masti i ulja su građene od osnovnih jedinica-masnih kiselina, koje se međusobno 
  razlikuju po svojoj hemijskoj strukturi. 
  · Mononezasićene masne kiseline 
  se uglavnom nalaze u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama i u nekim biljnim 
  namirnicama. One su na sobnoj temperaturi tečne konzistencije. 
  · Polinezasićene masne kiseline 
  se nalaze u biljnim uljima, ribi i drugoj hrani iz mora. One su na sobnoj temperaturi 
  tečne ili meke konzistencije. Omega-3 i omega-6 masne kiseline su tipa polinezasićenih 
  masnih kiselina, a spadaju u red esencijalnih masnih kiselina jer ih naše 
  telo ne može samo sintetisati, pa se moraju unositi hranom. 
  · Zasićene masne kiseline 
  su obično čvrste konzistencije na sobnoj temperaturi i uglavnom se nalaze u 
  namirnicama životinjskog porekla, kao što je meso, mlečni proizvodi 
  i puter, biljni izvori ovih masnih kiselina su kokosovo, palmino i neka druga 
  "egzotična" ulja. 
  · Trans masne kiseline 
  nastaju u tečnim biljnim uljima koja su prošla hemijski proces hidrogenizacije 
  dodavanjem atoma vodonika, kako bi za potrebe tehnološkog procesa prešle u čvrsto stanje na sobnoj temperaturi. Ova hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana 
  ulja se nalaze u većini margarina i prženoj hrani, a dodaju se i radi poboljšanja 
  ukusa, konzistencije i produženja trajnosti grickalice, keksevi i krekeri. 
  
  Svaka masnoća u namirnicama se sastoji od mešavine mononezasićenih, polinezasićenih 
  i zasićenih masnih kiselina. Nije preporučljivo da se neka vrsta masnih kiselina 
  potpuno izbaci iz ishrane, ali treba imati na umu da povećan unos mononezasićenih 
  masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina ima povoljan efekat na zdravlje. Unos 
  zasićenih i trans masnih kiselina (u deklaraciji navedene kao delimično hidrogenizovane 
  ili hidrogenizovane biljne masti ili ulja) treba ograničiti. 
Zašto se za dobro zdravlje preporučuju mononezasićene 
  i omega-3 masne kiseline? 
  · One organizmu obezbeđuju antioksidante kao što su vitamin E i 
  selen.
  · Male količine ovih masnoća pomažu organizmu da absorbuje zaštitne 
  materije iz povrća i voća. 
  · Dobro izbalansiran odnos masnih kiselina u ishrani, odnosno dovoljan 
  sadržaj mononezasićenih i omega-3 masnih kiselina, omogućava prevenciju 
  i lečenje oboljenja kao što su: hronična zapaljenska stanja, šećerna 
  bolest, kardiovaskularna oboljenja, maligna oboljenja, gojaznost. Neka istraživanja 
  upućuju na činjenicu da mononezasićene masne kiseline u ishrani mogu imati pozitivan 
  efekat na serumski holesterol, krvni pritisak, zgrušavanje krvi i ublažavanje 
  bolnih stanja.
  · Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan rast i razvoj mozga 
  kod dece. One deluju antiinflamatorno i samim tim deluju povoljno na oboljenja 
  kao što su: šecerna bolest, digestivni poremećaji, autoimune bolesti, 
  maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti i hronična reumatska stanja. 
Zašto je potrebno smanjiti unos zasićenih i 
  trans masnih kiselina?
  · Zasićene masne kiseline zastupljene u ishrani u većim količinama utiču 
  na povećanje nivoa ukupnog i LDL holesterola, koji su faktor rizika za nastanak 
  kardiovaskularnih bolesti. 
  · Trans masnoća se ponaša kao zasićena masnoća u organizmu i takode 
  podiže nivo LDL holesterola, a pored toga ima uticaj i na sniženje 
  zaštitnog HDL holesterola. Trans masnoće su u sastavu proizvoda navedene kao hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna mast. 
Zašto je odnos masnih kiselina toliko bitan? 
  
  Većina ljudi unosi previše omega-6 i premalo omega-3 masnih kiselina (odnos 
  omega-6: omega-3 treba da je 2:1, a u ishrani savremenog čoveka je obično 5:1 do 10:1). Studije pokazuju da je sniženje odnosa omega-6 (iz biljnih ulja) i omega-3 (iz masnih riba i nekih biljnih ulja) masnih kiselina važno za smanjenje rizika oboljevanja do malignih i kardiovaskularnih bolesti, zapaljenskih stanja i nekih oblika depresija.
| Ulja  | Jezgrasto voće  | Semenke | Puteri | Ostalo | 
| Maslinovo ulje Ulje repice Kikiriki ulje Susamovo ulje Ulje oraha Ulje sojinih klica Laneno ulje (sirovo, ne zagrevati) Ulje semenki grožđa | Leblebije (2-3) Lešnici (5) Bademi(7) Pistacije(17) Brazilski orah (2) Kikiriki (9) Orah (4 polovine) | Semenke susama Semenke bundeve Lanene semenke Semenke suncokreta | Bademov puter Puter do kikirikija Tahini / pasta do susama Puter do semenki suncokreta | Avokado Crne masline(8) Zelene masline (10) | 
Odabrani nutritivni izvori omega-3 masnih kiselina
| Ulja | Jezgrasto voće i semenke | Morske ribe  | 
| Laneno ulje* | Laneno seme (1 sup. kašika)  | Riblje ulje | 
| Orahovo ulje | Orasi (4 polovine)  | Haringe | 
| Ulje repice | Pekan (5 polovina)  | Losos | 
| Ulje sojinih klica  | Borove semenke (50)  | Tunjevina | 
| *Upotrebljavati nerafinisano, bez zagrevanja 
       | Sardina | |
 Laneno seme: 
  · Bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su 
  iste kao masne kiseline poreklom iz riba severnih mora.
  · Dobar izvor dijetnih vlakana.
  · Sadrži druge fitonutrijente koji povoljno deluju na zdravlje, 
  kao što su lignani koji po novijim istraživanjima deluju preventivno 
  u odnosu na pojavu nekih malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.
  · Dobar način unosa ovih semenki je mlevenje u mikseru za kafu i dodavanje 
  u salate, variva, testenine, mlečne napitke itd. Mlevenjem se dostupnost masnih 
  kiselina našem organizmu značajno povećava. 
  
  Ideje za ravnomeran povoljan unos masnoća kroz 
  ishranu: 
  · Izbacite iz ishrane namirnice koje su visoko tehnološki obrađene. 
  
  · Jedite ribe bogate u omega-3 masnim kiselinama bar 2-3 puta nedeljno.
  · Radi povećanog unosa omega-3 masnih kiselina biljnog porekla, birajte 
  orahe, laneno seme i nerafinisano ulje do lanenih semenki.. 
  · Dodajte 1-2 supene kašike lanenih semenki (mlevenih u kućnom mikseru) 
  u griz, kiflice, pogačice i sve druge vrste kućno pripravljenih peciva. 
  · Dodajte salatama jezgrasto voće ili masline umesto masnog sira, putera, 
  ili mesa. 
  · Koristite jezgrasto voće i semenke kao svakodnevne užine u količini 
  od oko 1-2 supene kašike, umesto tehnološki obradeni
Ponedeljak - petak 07-15 časova
 
                    Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h
